Forskningsprojekt om parasitter i svinekød kostede forsker jobbet

Forsøger landbruget at styre forskningen og skjule omfanget af parasitter i svinekød? Foto: Pixabay

LANDBRUG – Bitter strid i kølvandet på storstilet forskningsprojekt om parasitter i dansk svinekød. Landbruget skjuler omfanget af parasitter i svinekød, lyder det fra topforsker.

Et storstilet forskningsprojekt om parasitter i dansk svinekød er endt i beskyldninger om tvivlsom forskning, aftalebrud og manipulation med data, skriver Berlingske søndag.

Kritikere siger ifølge avisen, at landbruget forsøger at mørklægge problemet, og en topforsker beskylder landbruget for at skjule omfanget af parasitter i kød.

Men landbruget og ledelsen på Københavns Universitet ser sagen som udtryk for samarbejdsproblemer, og to klageinstanser har afvist kritikerne. Nu er sagen, der har kostet en dansk topforsker jobbet, endt hos Folketingets Ombudsmand.

Lyder det som noget, vi har hørt før?

»Lyder det som noget, vi har hørt før? Landbruget forsøger at kontrollere universiteternes forskning, så de kommer frem til de resultater, landbruget gerne vil se. Vores sundhed tages som gidsel af landbrugets økonomiske interesser«, lyder det fra Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace Danmark.

En af de problematiske parasitter kan føre til sygdommen toxoplasmose, der for de fleste blot mærkes som feber eller influenza, men som kan få alvorlige følger for folk med nedsat immunforsvar. Smittes en gravid, kan fostret få øjenskader og ar på nethinden, skriver Berlinske søndag.