
De 27 faste beboere på vadehavsøen Mandø er vant til voldsomt vejr og oversvømmelser. Men klimakrisen har gjort det værre. Kom tæt på livet og beboerne på Mandø i ny anmelderost dokumentarfilm, Før Stormen.
***
De 27 beboere på den lille danske vadehavsø Mandø er vant til voldsomt vejr og oversvømmelser. Men klimaforandringerne har kun gjort tingene værre, og nu udgør de en alvorlig eksistentiel trussel mod den otte kvadratkilometer lille ø.
Alligevel nægter mange af øens beboere at give op. Gennem generationer har de levet med truslen fra havet og insisterer på fortsat at leve et helt almindeligt ø-liv.
Det gælder blandt andet Mandøs sidste landmand, Gregers, hvis familie har boet på øen i otte generationer. Han vil ikke give op til fordel for et liv på fastlandet og håber i stedet på at finde en kone, der kan drive slægtsgården videre sammen med ham.
Da en storm langsomt nærmer sig, inspicerer Gregers og hans trofaste hund de forældede diger, der beskytter hans elskede ø. I mellemtiden puster Mie lysene ud på sin 100-års fødselsdagskage, Ellen og Ingeborg klager over den månesyge, de lider af, ornitologen Niels bekymrer sig om de sjældne fugle, der ikke længere kommer til øen, og turistguiden Preben fortæller historier om tidligere dødelige oversvømmelser til øens sommergæster.
På trods af de fornyede klimatrusler holder de sidste øboere stædigt fast i deres lille del af verden.
Før stormen er en ny dansk dokumentarfilm, som giver publikum et sjældent indblik i, hvordan livet former sig for de 27 beboere i lille øsamfund. Filmen får dansk biografpremiere i morgen, 21. februar og er instrueret af Juan Palacios og medinstrueret af Sofie Husum Johannesen.
Filmen er blevet til over tre år og skildrer livet og årets gang i det lille ø-samfund »med respekt, ærbødighed og en akut bevidsthed om de udfordringer, de står overfor«, som det hedder i en pressemeddelelse fra filmfestivalen CPH:DOX, som har sikret, at filmen nu kan ses i de danske biografer.
Vi kan alle lære af Mandøs befolkning
Sofie Husum Johannesen, der er den ene af de to instruktører bag dokumentaren mener, at vi alle kan lære noget af Mandøs befolkning.
»Filmen er en fortælling om et roligt og jordnært folk, som vi alle kan lære af. Vi oplever de forandringer, de står over for, gennem deres hverdag, og formålet er at komme ind under huden på øens beboere, da de på mange måder lever i et inspirerende mikrokosmos og er forbundet med naturen«, siger Sofie Husum Johannesen til TV Syd.

Fællesskab, identitet og miljøets skrøbelighed
»Det er ikke hverdagskost for os at distribuere biograffilm uden for festivalperioden, men da muligheden opstod for at udbrede den anmelderroste film, ‘Før Stormen’, til hele Danmark, slog vi til«, fortæller Niklas Engstrøm, kunstnerisk direktør i CPH:DOX.
»Vi er enormt stolte over, at vi skal hjælpe med at bringe denne fantastiske og vigtige fortælling ud til alle danskere. CPH:DOX er sat i verden for at understøtte og udbrede vigtige dokumentarfilm, og det er præcis dét, ‘Før Stormen’ er. Filmen er ikke kun en film om Mandø; den er en fortælling, der taler til et nationalt publikum om universelle emner som fællesskab, identitet og miljøets skrøbelighed«, uddyber han.
»Denne film repræsenterer mere end blot underholdning; den er en del af en større diskussion om de danske øers fremtid. Med en befolkning på de danske småøer, der er halveret siden 1930’erne og klimaforandringer, der truer deres eksistens, er ‘Før Stormen’ en vigtig påmindelse om vores alles ansvar for at beskytte disse unikke samfund«, pointerer Niklas Engstrøm.
’Før Stormen’ er produceret af ELK FILM med støtte fra bl.a. Det Danske Filminstitut, TV2 Danmark, Realdania, Merkur Fonden og Claus Sørensens Fond.