Flertal forkaster borgerforslag om at forbyde Roundup

Borgerforslaget er fremsat af blandt andet skuespilleren Christiane Bjørg Nielsen, som på billedet ses sammen med nogle af de øvrige forslagsstillere.

Miljøminister Lea Wermelin ville ikke være med til at forbyde den kontroversielle sprøjtegift Roundup i private haver og på offentlige arealer. Socialdemokraterne stemte imod sammen med Venstre, DF, Konservative og de øvrige borgerlige partier.

SPRØJTEGIFT – Borgerforslaget om at forbyde Roundup i private haver og på offentlige arealer blev i dag forkastet af et flertal i Folketinget efter 2. behandling.

Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og de tidligere medlemmer af Alternativet, som nu er løsgængere, stemte for, men imod stemte et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

»Med stor glæde har jeg stemt for borgerforslaget imod brug af Roundup i private haver og på offentlige arealer, med der var desværre, 72 som stemte imod«, skriver Suzanne Zimmer, løsgænger og tidligere medlem af Alternativet, på twitter.

Greenpeace: Dybt skuffende

Også Kristian Sloth, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace er skuffet over afstemningsresultatet.

»Det er dybt skuffende, at Socialdemokratiet – og dermed regeringen – i dag valgte at stemme sammen med blå blok og dermed sikre, at borgerforslaget om øjeblikkeligt ophør af salg af Roundup og andre bekæmpelsesmidler til privat brug i haver og på offentlige fællesarealer blev forkastet«, siger han.

»Desværre er dette ikke det eneste eksempel på, at regeringen stemmer sammen med blå blok i spørgsmål vedrørende natur, miljø og folkesundhed«, tilføjer Kristian Sloth.

Forslaget blev fremsat 11. juni sidste år, og samlede 53.613 underskrifter.

Dermed er forslaget nummer seks på listen over de borgerforslag, der har opnået flest stemmer. Hvis et borgerforslag opnår flere end 50.000 underskrifter, skal forslaget behandles i Folketinget.

FAKTA om afstemning i Folketinget

Forslaget blev forkastet. For stemte 26 (RV, SF, EL, ALT og UFG), imod stemte 72 (S, V, DF, KF, NB og LA), hverken for eller imod stemte 0.

Kilde: Folketinget