Fare for udbrud af fugleinfluenza blandt høns ved Viborg

En fjerkræbesætning i Løvel nord for Viborg er ramt af fugleinfluenza. Grafik: Fødevarestyrelsen

I Løvel ved Viborg er der udbrudt fugleinfluenza. Har du høns eller andet fjerkræ i området, skal du følge særlige regler. Så er du med til at sikre både dine og andres fugle.

LANDBRUG – Et udbrud af fugleinfluenza ved Løvel nord for Viborg betyder, at ejere af fjerkræ nu skal følge helt særlige regler. Det skriver Fødevarestyrelsen.

Reglerne skal beskytte dyrene mod lidelser, og være med til at bremse smittespredning. Op til 3 km fra den smittede ejendom er der bl.a. krav om, at alle høns og andre fugle holdes inde – også hobbyhøns. Inden for 10 km afstand fra den smittede besætning er der ligeledes krav om at høns skal holdes inde, medmindre det er hønsegårde under 40 m2.

Restriktionerne betyder også, at det inden for 10 km fra den smittede farm er forbudt at sælge æg eller flytte æg, kyllinger, høns og andre fugle til eller fra ejendomme uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen. Ejere og besøgende, der kommer i hønsegårdene, skal rense og desinficere fodtøj, så de ikke bringer smitte rundt.

Hvis der opstår tegn på sygdom blandt fuglene, har ejeren pligt til at kontakte Fødevarestyrelsen, selv hvis det bare er en mistanke. Det gælder uanset om man har fem hobbyhøns eller en stor professionel besætning.

Ejere af hobbyfjerkræ og andre fugle skal registrere deres dyr på hjemmesiden landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen vil så kontakte alle besætninger i området inden restriktionerne ophæves. Hvis der ikke kommer nye udbrud i området, forventer Fødevarestyrelsen, at restriktionerne kan blive ophævet omkring midten af februar.

Du kan finde flere oplysninger på foedevarestyrelsen.dk ved at søge på “zoner ved højpatogen H5 eller H 7 fugleinfluenza”


FAKTA Om fugleinfluenza

Alle fugle kan rammes af fugleinfluenza, men høns og kalkuner er særligt udsatte og udvikler kraftige symptomer. Svømmefugle er generelt mere modstandsdygtige og kan bære på fugleinfluenza uden have symptomer.

Der er ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.
Kilde: Fødevarestyrelsen