Eva Kjer Hansen bakker op om dansk minkproduktion

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) erklærer sin støtte til dansk minkindustri. På billedet ses Eva Kjer Hansen under et ministerbesøg i en pelsbutik i storcentret Parkson Department Store i Beijing. Pressefoto

MINKAVLHolland forbyder minkavl fra 2024. Men Danmark har ingen planer om at følge Hollands eksempel, erklærer Eva Kjer Hansen.

Forleden faldt der dom i sagen om forbud mod minkavl i Holland. En appelret gav staten ret i, at den kan forbyde minkavl fra år 2024. Det får nu den danske miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen til entydigt at erklære sin opbakning til minkindustrien i Danmark.

– Produktionen af minkskind er vigtig for dansk økonomi og beskæftiger tusindvis af mennesker. Danmark har en lang tradition for at producere skind af den allerhøjeste kvalitet, der er stor efterspørgsel på. Regeringen har ingen planer om at følge Hollands eksempel, siger Eva Kjer Hansen, der i disse dage er på eksportfremstød i Kina.

Kina er storaftager

Ifølge Kopenhagen Fur anses omkring 90 procent af de solgte skind at gå til Kina/Hongkong.

Danmark én en af verdens største producenter af minkskind, og i 2013 eksporterede Danmark for 13,4 mia. kroner. Minkskind er dén varegruppe i den danske eksportstatistik, der har den største verdensmarkedsandel, aktuelt omkring 30 procent, og 6.000 mennesker er direkte beskæftiget med minkavl i Danmark, oplyser ministeren i en pressemeddelelse.

Dyrenes velfærd

Ifølge Eva Kjer Hansen har både myndigheder og branchen gennem en årrække haft fokus på at sikre og forbedre dyresundheden og dyrevelfærden på landets 1400 farme.

Hun understreger, at der er indført tiltag om lovpligtig uddannelse af nye pelsdyravlere og krav om periodisk efteruddannelse af alle avlere. Der er indført obligatorisk sundhedsrådgivning på farmene, ligesom der i en årrække har været øget kontrol.

Tiltagene har sammen med branchens eget initiativ »tjek på farmen« øget erhvervets fokus på dyrevelfærd og sikret, at reglerne efterleves, skriver ministeren.

Eksempelvis har der som en del af Veterinærforliget II indgået af alle Folketingets partier siden sommeren 2014 været krav om, at der skal være halm, hylder og rør i alle minkbure, hvor der hidtidig kun havde været krav om halm og enten hylder eller rør.

– Jeg har tillid til, at minkproduktionen i Danmark foregår på en dyrevelfærdsmæssig forsvarlig måde. De seneste fem år har der været øget fokus på dyresundhed og dyrevelfærd hos pelsdyravlere, og der er set færre overtrædelser af dyreværnslovgivningen på minkfarmene, siger Eva Kjer Hansen.