

En af landets største minkavlere, som havde en besætning med 200.000 dyr, indrømmer at have indsendt prøver fra raske mink for at undgå test, som kunne afsløre, at besætningen var smittet med covid-19. Usmittede besætninger kunne se frem til en ekstra bonus på én million kroner for hver 5.000 avlsdyr.
Niels Christian Poulsen fra Ringkøbing-området, der tidligere var en af landets største minkavlere, indrømmer at have svindlet med de omfattende test, der i sommeren 2019 skulle afsløre, om corona-smitten bredte sig blandt landets minkfarme.
I stedet for at indsende coronaprøver fra mink i besætningen, tog han prøver fra raske mink »lidt længere nede i fryseren«. Altså fra fryseren med mink, som tidligere var testet raske.
Det fremgår af et interview med Niels Christian Poulsen og »en tæt samarbejdspartner«, der blev lavet med lydoptager over flere dage i oktober og november af to journaliststuderende, afslører DR Nyheder.
Dykkede lidt længere ned i fryseren
Undervejs i interviewet med de to journaliststuderende beskriver »samarbejdspartneren« tilsyneladende uden at tænke på, at oplysningerne kan komme til offentlighedens og myndighedernes kendskab, hvordan man kan dykke »lidt længere ned i fryseren« for at udvælge nogle dyr, som man allerede har testet en gang og derfor er sikker på ikke har covid.
– Det er da rigtigt, at vi har da sendt et hold prøver ind, hvor det var den kreative måde, hvor vi siger, de er jo i zone, de skal aflives, det giver simpelthen ikke mening at få dem erklæret smittet. De var jo dødsdømt på det tidspunkt, fortæller Niels Christian Poulsen i interviewet med de studerende.
Taktisk smart ikke at blive erklæret smittet
Ifølge DR siger han også direkte adspurgt på et spørgsmål, at det er »taktisk smart« ikke at blive erklæret smittet. Avleren kunne i efteråret – i modsætning til i dag – se frem til en væsentlige større sum penge fra staten, såfremt dyrene IKKE havde corona.
Der var således godt 200 kroner i forskel i den erstatning, man ville få pr. avlsdyr, alt efter om de blev erklæret smittet eller ej, fremgik det af et orienteringsbrev til minkavlerne fra Fødevarestyrelsen dateret 10. oktober.
Det svarer til én million kroner i forskel pr. 5.000 avlsdyr. Minkavleren var en af landets største med en besætning på 200.000 dyr.
Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet, kalder ifølge DR fremgangsmåden »et klart problem«.
– Hvis man får nogle falsk negative svar, der vitterligt var positive, får man ikke et klart billede af, om minkfarmen var smittet eller ej. Det forstyrrer det samlede billede af smitteudbredelsen. Det er helt katastrofalt, når man skal tøjle smitten og forhindre folk i at blive syge uden for minkfarmen, siger Kolmos til DR.
Danmarks-historiens største erstatning
Et flertal af Folketingets partier blev enig om at afsætte danmarks-historiens største erstatning på 19 milliarder til landets ca. 1.000 minkavlere og følgeindustrien.
Den første minkfarm blev konstateret smittet med covid-19 i juni 2020, hvorefter smitten bredte sig hastigt. De første tre minkbesætninger blev straks aflivet.
Herefter ændrede myndighederne strategi og lod de smittede mink overleve, men iværksatte omfattede og ressourcekrævende test, hvor minkavlerne selv skulle foretage test og indsende prøverne for at inddæmme og holde smitten under kontrol.