Dyrenes Beskyttelse: Luk minkindustrien

Mink i bur. Foto: Dyrenes Beskyttelse.

Tiden er inde til et opgør med minkindustrien, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. Danmark er verdens største producent af minkskind. Millioner af dyr holdes i små bure.

PELSDYR – Rundt om i stort set hele Europa har man nu vedtaget et stop for minkproduktion eller taget initiativ til processen. Forleden var det Polen, der vedtog at lukke for fremtidig produktion af pelsdyr, og nu har også Frankrig varslet at den udskældte produktion

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er den danske dyrevelfærdspolitik ved at blive overhalet indenom af lande, der normalt ikke scorer højt på dyrevelfærd. Det gælder for eksempel Polen, Tjekkiet og Serbien. Men også lande Danmark normalt sammenligner sig med som Norge, Storbritannien, Holland, Tyskland, Frankrig, Spanien, Østrig og Belgien har alle stoppet eller iværksat en udfasning af deres minkproduktion.

»Tiden er inde til, at vi også herhjemme tager et opgør med minkindustrien«, mener Britta Riis, direktør for Dyrenes Beskyttelse.

»Vi risikerer at sakke bagud både i forhold til dyrevelfærd og i forhold til mulig smitte af COVID19 fra minkfarmene, hvilket senest har fået et stort minkproducerende land som Holland til at fremrykke deres nedlukning af minkindustrien til marts næste år«, siger hun.

»Spørgsmålet er, hvor længe man fra dansk side vil holde hånden under en produktion, som tjener penge på ringe dyrevelfærd og nu også muligvis udsætter mennesker for smitterisiko. Danmark kan ikke både være en nation, der bryster sig af at sætte dyrevelfærd højt og samtidig tillade, at millioner af mink holdes i små bure stik imod dyrets naturlige behov«.

Danmark er verdens største minkproducent

Da den danske minkindustri var på sit højeste, pelsede man ifølge Dyrenes Beskyttelse 17 millioner mink om året. De seneste år har branchen dog været presset af en faldende afsætning og nu senest udbruddet af COVID19. Igennem længere tid har det i gennemsnit kostet den enkelte minkavler penge hver gang, han har solgt et skind, og adskillige store minkfarme er gået konkurs.

»Den her industri er ikke god for nogen. Den tjener ikke landmanden, som sætter penge til. Den tjener ikke dyrene, som må lægge krop og lidelse til. Og nu ser vi også, at minkfarmene potentielt er smittekilder for COVID19. Det vil være i alles interesse, hvis de danske politikere får sat en udløbsdato for den her forældede industri og samtidig får den danske dyrevelfærdspolitik op på niveau med resten af landene omkring os. Jeg vil på det kraftigste opfordre til at minkproduktionen udfases så hurtigt som muligt«, siger Britta Riis.

I skrivende stund er 33 nordjyske minkfarme inficeret med corona-virus, og antallet stiger uge for uge, viser oplysninger fra Fødevarestyrelsens veterinære beredskab.