Desmond Tutu: Tænk nu, hvis Gud slet ikke er kristen!

Desmond Tutu under et besøg ved en kulturfestival i Wales 2009. Foto: Gustav Bech

Ærkebiskop Desmond Tutu er et levende vidnesbyrd om, at venlighed, humor og selvironi er nødvendig i enhver forsoning denne dag i Wales.

Af Ulla Skovsbøl, journalist

Stemningen er tæt af forventning i Hay-festivalens største telt, hvor hovedtaleren lige om lidt skal entre scenen. Løst anslået er her et sted omkring 800 mennesker, og alle sæder er besat. Minutterne går. Han er forsinket. Men så er han der endelig: den lille mand i den lange, lilla præstekjole. Et kæmpe sølvkors skinner midt på maven, og det tætklippede hår under kalotten lyser i samme sølvgrå farve mod hans mørke hud.

Hans venlige smil møder tilhørerne fra en stor skærm bagved den lille skikkelse på scene, og før han har sagt et ord, rejser hele forsamlingen sig i stående ovation: Ærkebiskop Desmond Tutu fra Sydafrika er ubetinget festivalens største attraktion.

Hay-festivalen drejer sig først og fremmest om bøger, og som hovedregel tager talerne udgangspunkt i en bog, de har skrevet. Tutus hedder »No Future Without Forgiveness« – »Ingen fremtid uden tilgivelse«, og den bygger på hans erfaringer som formand for Forsoningskomitéen, der blev nedsat i Sydafrika efter apartheidstyrets fald.

Intervieweren, der er kommet på scenen sammen ærkebiskoppen, lægger høfligt og formelt ud med at spørge, hvorfor The Truth and Reconciliation Commission i Sydafrika blev sådan en succes.

Vi kristne har meget på samvittigheden

– Ja, siger Tutu. Men først må jeg hellere sige godaften.

Han siger det på en måde, der får hele teltet til at bryde ud i latter og nye klapsalver, og han fortsætter med en vittighed som en anden entertainer, før han taler om processen med at hele sårene efter apartheid i sit hjemland. Og da intervieweren spørger ham, hvad hans kristne tro betød i forsoningsprocessen, svarer han, at al tro spillede en stor rolle:

– Vi havde jøder, muslimer og kristne i forsoningskomitéen. Og husk, vi kristne har meget på samvittigheden. Tænk på, at de, der stod bag Holocaust, var kristne. Apartheidstyrets magthavere var kristne. De sagde, de støttede sig til Bibelen. Korstogene?

Da Tutu nævner korstogene, rækker han ud og prikker intervieweren på armen med en lille klukkende latter, der spreder sig til tilhørerne.

– Vi skal være meget mere beskedne som kristne, siger han.

Den lille mand i den lilla kjole taler langsomt og med mange svinkeærinder. Hans humor og små fnis smitter af på publikum, og intervieweren opgiver nærmest at stille spørgsmål.

Kender du Dalai Lama?

– Kender du Dalai Lama? spørger Tutu.

Nej, siger intervieweren.

Nej. Nej? Tutu får latteren til at boble igen.

– Dalai Lama er den frommeste mand, jeg kender. Men tænk dig, når han er død og står over for Gud, så siger Gud måske: Du er et vidunderligt menneske, Dalai Lama. En rigtig god fyr. Det må jeg sige. Det er bare en skam, du ikke er kristen! Kan du forestille dig det?

Ærkebiskoppen fniser og plirrer med øjnene:

– Men tænk nu, hvis Gud slet ikke er kristen!

Og trods sin omstændelige stil får Desmond Tutus tydeligt afleveret sit budskab: Venlighed, humor og selvironi er nødvendige ingredienser i enhver forsoning.

FAKTA om Desmond Tutu

  • Desmond Mpilo Tutu er en sydafrikansk ærkebiskop og menneskerettighedsaktivist, som op gennem 1970’erne og 80’erne blev verdenskendt for sin ikke-voldelige modstand mod Apartheid.
  • I 1984 modtog han Nobels fredspris for sit arbejde.
  • Født: 7. oktober 1931