Desmond Tutu er død

Desmond Tutu under et besøg ved en kulturfestival i Wales 2009. Foto: Gustav Bech

Verdensberømt modstander af det hvide apartheidstyre og Sydafrikas første sorte ærkebiskop er død, 90 år gammel.

Sydafrikas verdensberømte ærkebiskop og menneskerettighedsforkæmper Desmond Tutu er død, 90 år.

Desmond Mpilo Tutu blev op gennem 1970’erne og 80’erne verdenskendt for sin ikke-voldelige modstand mod det hvide Apartheid-styre, som helt frem til begyndelsen af 1990’erne regerede Sydafrika.

Den hvide befolkning udgjorde ved apartheid-styrets sammenbrud kun 16 procent af Sydafrikas befolkning, og fra 1990 til 1991 blev apartheid gradvist afskaffet.

Ved en folkeafstemning i marts 1992 stemte den hvide befolkning ja til, at regeringen i samarbejde med sorte oppositionsgrupper kunne udarbejde en ny forfatning med lige politiske rettigheder til alle racer. Den nye forfatning blev vedtaget i december 1992, og i 1994 blev Nelson Mandela Sydafrikas første sorte præsident.

Nobels fredspris

Desmond Tutu fik i 1984 Nobels fredspris for sit arbejde og blev i 1986 Sydafrikas første sorte ærkebiskop.

Desmond Tutu skrev blandt andet bogen »No Future Without Forgiveness« – »Ingen fremtid uden tilgivelse«, og den bygger på hans erfaringer som formand for Forsoningskomitéen, der blev nedsat i Sydafrika efter apartheidstyrets fald.

Senere har han også markeret sig som en kritisk stemme i klimadebatten, og han var i 2009 taler til klimatopmødet COP15 i København, hvor han talte på vegne af verdens fattige lande.