Demonstration mod stor svinefabrik, der udvider i Rislev ved Næstved

»Stop svineriet.« Aktivister fra Greenpeace demonstrerede i oktober 2019 mod en stor svinefabrik, der ligger mellem Ringsted og Holbæk. Foto: Greenpeace

Matrikelfinten er velkendt og bruges til at omgå loven, når nye svinefabrikker og produktionsudvidelser skal have grønt lys. Søndag 27. august kl. 14 er der mulighed for at demonstrere mod svinefabrik i Rislev.

***

Næstved Kommune har for nylig givet grønt lys udvidelse af en stor svinefabrik i den lille by Rislev med 417 indbyggere ved Næstved.

»Men det sker ved at udnytte et hul i loven og med naturen som taber«, lyder argumentet fra Greenpeace, som i morgen søndag inviterer til en »folkelig og fredelig demonstration« mod svinefabrikken.

Demonstrationsoptaget starter kl. 14 fra Næstved Friskole, Havrebjergvej 3 i Rislev og ankommer kl. 14.30 til Valmosevej 9 i Rislev, hvor der vil være talere fra medlemmer af Næstved Byråd, Greenpeace og den lokale miljøforening.

Matrikelfinten

Marianne Bigum, naturordfører for SF. Foto: Gustav Bech

Demonstrationen er planlagt i samarbejde med lokale kræfter i Miljøforeningen for Rislev og Nedre Susa og Rislev Bylaug, og blandt de indbudte talere er Marianne Bigum, som er medlem af Folketinget og naturordfører for SF.

»Den konkrete sag med udvidelsen af svineproduktion ved Gislev illustrerer, at der er et stort hul i lovgivningen. Her benytter man den såkaldte »matrikelfinte«, som betyder, at man kan opføre to store produktionsanlæg ved siden af hinanden, hvis blot man ejer begge matrikler. Det er helt urimeligt«, mener Marianne Bigum.

»Matrikelfinten er ikke alene et hul i loven, det er hul i hovedet. Den bruges til at omgå miljølovgivningen, og det kan ske overalt i landet. Sagen i Rislev er principiel og et eksempel på, at lovgivningen hverken beskytter natur eller naboer. Det skal der laves om på. Nu må miljøminister Magnus Heunicke lukke dette hul i loven og få stoppet byggeriet!«, skriver Greenpeace i invitationen til søndagens demonstration.

Matrikelfinten betyder kort fortalt, at en stor svineproduktion på papiret kan halvere miljøbelastningen blot ved at opdele produktionen i to særskilte anlæg på hver sin matrikel. Myndighederne skal nemlig ikke vurdere den samlede belastning fra to formelt set adskilte produktionsanlæg, når de giver tilladelse til en større svineproduktion.

Kommunerne kan ikke sige nej

I det hele taget har de enkelte kommuner fået indskrænket deres reelle muligheder for at sige nej til en ansøgning om udvidelse af svineproduktion, hvis blot projekterne lever op til nogle formelle krav.

Det skete i forbindelse med gennemførelsen af den omstridte landbrugspakke, som blev vedtaget under Lars Løkke-regeringen med henholdsvis Eva Kjer Hansen og Esben Lunde Larsen som Miljø- og fødevareministre og et flertal bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

»Mange kommuner har efterspurgt muligheder for at tilgodese lokale interesser og udviklingsplaner i forhold til vild natur, klimamål, turisme og andet, men lovgivningen spænder ben og tvinger dem reelt til at godkende produktionsudvidelser, hvis blot de formelle bestemmelser er overholdt«, forklarer Marianne Bigum.

Selvbestemmelse og kommunal vetoret

SF vil i stedet give de enkelte kommuner større selvbestemmelse og vetoret over for udvidelser af store husdyrbrug og fremsatte 26. oktober 2021 et beslutningsforslag om at give kommunerne mulighed for at sige nej til flere og større husdyrbrug.

»Husdyrbrugloven skal ændres for at give kommunerne mulighed for at stille skærpede krav til husdyrproduktion og forurening med ammoniak, klimagasser, støv, lugt og risikoen for udslip af bakterier, virus og sundhedsfarlige stoffer. Kommunen skal kunne stille skærpede afstandskrav af hensyn til natur og naboer«, hedder det i SF-forslaget.

»Kommunerne skal have mulighed for at lave en planlægning ud fra et kommunalt helhedshensyn, hvor man kan prioritere klima, natur, miljø, turisme, by- og erhvervsudvikling. Problemet er, at vi i dag har en national lovgivning, der spænder ben og reelt tilgodeser de meget få på bekostning af almenvellet«, understreger Marianne Bigum, SF.

Program:
14.00: Mødes og fælles afgang fra Næstved Friskole, Havrebjergvej 3, Rislev – Velkommen og praktisk info fra Greenpeace
14.30: Vi ankommer til Valmosevej 9, Rislev (ca. 1 km gang fra skolen)
14.40: Introduktion til demonstrationen, ved Greenpeace
14.50: Tale, ved Marianne Bigum, Naturordfører for SF i Folketinget
15.00: Tale, ved Charlotte Roest, Socialdemokratiet i Næstved Byråd, medlem af Klima-, Miljø- og Friluftsturismeudvalget
15.10: Sang: Det lysner over agres felt, med introduktion af Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, natur og skov i Greenpeace
15.20: Tale, ved Lars Hoppe Søe, Radikale Venstre i Næstved Byråd, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget
15.30: Tale, ved Mogens Callesen, formand for Miljøforeningen for Rislev og Nedre Suså
15.45: Sang: Svinesangen, med introduktion af Helene Meden Hansen, landbrugspolitisk rådgiver i Greenpeace
16.00: Slut