De sidste mink graves op og køres til forbrænding

Mandag morgen går gravemaskinerne i gang ved Sølvrå. Foto: Anima

MINK – Mandag morgen bliver de sidste mink gravet op fra minkgravene ved Kølvrå, sydvest for Viborg og kørt til forbrænding.

Dermed bliver opgaven med at fjerne de mere end 13.000 tons aflivede mink, som tilbage i november blev gravet ned ved Kølvrå og Nr. Felding, afsluttet som planlagt.

»Borgerne i de berørte områder har måtte stå ærgerligt meget igennem, og jeg er lettet over, at tidsplanen holdt, og at lugtgenerne trods sommervarmen var mindre end frygtet«, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Risiko for folkesundheden

Den 3. november sidste år blev det besluttet, at alle godt 15 millioner danske mink skulle slås ned.

På det tidspunkt vurderede sundhedsmyndighederne, at »En fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner«.

Den kommende tid skal entreprenørselskabet bag opgravningerne dække minkrenderne helt til og planere arealerne.

Arealet skal vokse til

– Målet er, at områderne igen fremstår, som før minkene blev gravet ned, både i Kølvrå og Nr. Felding. Den opgave vil tage lidt tid, fordi arealerne skal have mulighed for at vokse til. Men også den del af opgaven får vi løst, understreger Fødevarestyrelsens indsatschef, Kasper Klintø.

Samtidig med at minkene blev gravet op, har eksterne miljørådgivere undersøgt jorden i området. Ved hjælp af jordprøverne og analyser af grundvandet skal eksperterne nu i gang med at vurdere det nærmere behov for miljømæssige afværgeforanstaltninger.

FAKTA: Aflivning og opgravning af mink

3. november 2020 Regeringen besluttede, at alle godt 15 millioner danske mink skulle aflives.

November 2020 Cirka fire millioner mink blev gravet ned ved Kølvrå og Nr. Felding.

December 2020 Et politisk flertal blev enige om at fjerne de nedgravede mink.

Maj 2021 Opgravningen af mink gik i gang ved Nr. Felding, fordi en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium fastslog, at minkene ikke smitter med COVID-19 efter nedgravning i seks måneder.

12. juli 2021 De sidste mink bliver gravet op ved Kølvrå.