Danish Crown er medskyldig i katastrofale brande i Brasilien

De mange skovbrande gør jaguaren og andre dyr hjemløse. En ny rapport fra Greenpeace kortlægger oksekødets vej fra Pantanal til kølediske over hele verden og dokumenterer ulovlighederne og medansvaret for sidste års ekstreme brande i Pantanal hos tre kødselskaber, JBS, Minerva og Marfrig - og medskylden hos bl.a. Danish Crown, der handler med selskaberne. Foto: Diego Baravelli / Greenpeace

Danish Crowns handel med kød er medskyldig i katastrofale brande i Brasiliens vådområde i Pantanal-regionen, afslører Greenpeace i ny rapport. Kødindustrien er en bombe under vores skove og klima, siger Greenpeace.

Mens skov- og naturbrande sidste år satte nye rekorder i Brasiliens Pantanal-region, har Danish Crown købt omfattende mængder oksekød med forbindelse til de kvægfarmere, der har antændt og ødelagt væsentlige dele af verdens største vådområde.

Det fremgår af en ny rapport fra Greenpeace.

Danish Crown har i perioden november 2019 til januar 2020 købt og handlet i alt 153 tons oksekød fra de brandhærgede områder i Pantanal fra især brasilianske JBS, der er verdens største kødkoncern, hvorefter oksekødet er skibet til forbrugernes kølediske i Hong Kong. 

Langt synderegister

JBS’ kødleverancer i Pantanal kommer fra kvægfarmere, der har været involveret i ulovligt at antænde Pantanal-brandene i 2020 og har lange synderegistre med skovrydning, hvidvaskning af kvæg og overtrædelser af Brasiliens skov- og miljølovgivning, afslører den nye rapport Making Mincemeat of the Pantanal fra Greenpeace International.

Rapporten kortlægger oksekødets vej fra Pantanal til kølediske over hele verden og dokumenterer ulovlighederne og medansvaret for sidste års ekstreme brande i Pantanal hos tre kødselskaber, JBS, Minerva og Marfrig – og medskylden hos bl.a. Danish Crown, der handler med selskaberne.

Hyklerisk at markedsføre sig som klimabevidst

»Det er hyklerisk, når Danish Crown over for danske forbrugere har travlt med at markedsføre sig selv som klimabevidst, samtidig med at der ruller millioner af kroner ind på slagterikoncernens bankkonti fra international handel med oksekød, der har en bismag af afbrændte skov- og naturområder og forbrændte jaguarpoter,« siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace.

I rapporten dokumenteres også, at en række af verdens største fødevarevirksomheder og kæder som McDonalds, Burger King, Nestlé og Walmart indkøber kød med uansvarlige og brandvarme forbindelser til Pantanal – og altså Danmarks største slagterikoncern.

»For tiden kan man nærmest ikke se ned i en køledisk uden at blive mødt med klistermærker og skilte fra Danish Crown, der vil have forbrugerne til at tro, at klimahandling er en vigtig del af Danish Crowns forretningsmodel. Når man så begynder at grave i, hvem der var medansvarlig for de katastrofale skovbrande i Brasilien sidste år, hvem får man så øje på? Danish Crown. Så er det efterhånden svært at finde et ord, der er stærkt nok til at udtrykke graden af Danish Crowns dobbeltmoral,« siger Kristine Clement. 

Ifølge hende er JBS i mere end et årti blevet kritiseret for sine ødelæggelser af miljøet og Brasiliens skove, hvilket sidste år førte til, at Nordea sortlistede JBS og solgte sin aktiebeholdning på 300 millioner kroner i selskabet. 

Danish Crown angiver på skrift i sin CSR-politik:

»Vi fokuserer på at minimere vores negative indvirkning på miljø gennem reduktion af ressourceforbrug og forholder os aktivt til den del af vores produkter, som har indvirkning på miljø og klima.«

International skandale

»Danish Crown er med sin uansvarlige kødhandel medskyldig i naturkatastrofen i Brasilien og bør omgående tage afstand fra JBS og forpligte sig til helt at stoppe med at købe oksekød fra JBS og de to andre kødproducenter, Minerva og Marfrig,« siger Kristine Clement.

»Den brasilianske kvægindustris overlagte brandstiftelser for  at rydde uvurderlig natur er en international skandale, ikke mindst set i lyset af den globale klima- og biodiversitetskrise. Det svarer til at udlevere tændstikker og benzin, når JBS og Brasiliens andre slagterigiganter vender det blinde øje til deres underleverandørers ulovlige metoder,« mener Clement.

2020 var et rekordår for skov- og naturbrande i Brasilien. Både i Amazonas-regnskoven og i Pantanal, der er klassificeret som kulturarv af UNESCO og blandt andet er hjem for verdens største bestand af jaguarer. 

Hele 30 procent af den brasilianske del af Pantanal gik sidste år op i flammer, og det er de mest udbredte brande i Pantanal i over 50 år. Pantanal var sidste år ekstra sårbart over for brande grundet alvorlig tørke, og derfor blev der den 1. juli 2020 udstedt et 120 dages forbud, der senere blev udvidet til 180 dage, mod at bruge ild til at rydde land til landbrug. Alligevel peger officielle kilder i Brasilien på, at op til 98% af brandene i Pantanal var antændt af mennesker.

»Kødindustrien er en bombe under vores skove og klima. Mens Brasiliens slagterigiganter lover, at de måske en dag vil redde Amazonas, har de travlt med at slagte uerstattelige naturområder i Pantanal og Brasiliens Cerrado. Som en af verdens største spillere på markedet for kød handler Danish Crown med de mest brodne kar i branchen og er ikke just nogen garant for fremtidens bæredygtige fødevarer, som de hævder. Danish Crown bør omgående sadle om og stoppe al handel med kød, der forårsager skovrydning,« siger Kristine Clement.

Link til rapporten: Making Mincemeat of the Pantana