Corona-virus muterer. Derfor skal alle mink skal aflives

Beslutningen om at aflive de smittespredende mink udløste et stormløb mod regeringen. Men en tidligere topembedsmand, der var med til at skrive loven, mener, at beslutningen var lovlig. Foto: Anima

Aflivningen af samtlige mink kan koste op mod tre milliarder kroner i erstatninger.

Mutationer af coronavirus blandt mink udgør en potentiel fare mod en fremtidig covid-19-vaccine til mennesker. Derfor har regeringen har besluttet, at alle minkbesætninger skal aflives, fordi der er sket en mutation af coronavirus blandt mink.

Det oplyser statsminister Mette Frederikssen på et virtuelt pressemøde.

Den muterede virus har spredt sig blandt mennesker i Nordjylland og især to nye varianter er særligt bekymrende, mener eksperterne. Det skyldes, at der er sket ændringer i det område af virusgenomet, som koder for det protein, »man udvikler vacciner imod«, skriver Dansk Veterinær Konsortium under Statens Serum Institut og Københavns Universitet.

– Virus er muteret i mink, og den muterede virus har spredt sig til mennesker. Hvad værre er – og det er meget alvorligt – så har Statens Serum Institut i laboratoriet fundet fem eksempler på virus i minkfarme og 12 eksempler på virus hos mennesker, der udviser nedsat følsomhed for antistoffer, forklarer statsminister Mette Frederiksen ifølge TV2.

Myndigheder og regering har reageret for langsomt

– Vi har en meget stor bekymring om, at en fortsat minkavl under en covid-19-pandemi har en stor betydning for folkesundheden, siger Kåre Mølbak, Statens Serum Institut.

Ifølge dagbladet Information, har regeringen og myndighederne reageret for langsomt.

»Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut vidste i en hel måned, at mutationer i coronavirus blandt mink kunne udgøre et problem for en fremtidig vaccine, før fødevareministeren reagerede. Da ministeren endelig reagerede, hemmeligholdt han bekymringen for mutationerne i yderligere knap to uger«, skriver Information.

Fødevareminister Mogens Jensen føler med de mange familier, der lever af minkavl i Danmark.

»De er en del af et stolt erhverv, der er verdensførende. Det er dog en nødvendig beslutning, regeringen har truffet. Vi vil gøre alt vi kan for at hjælpe de lokalsamfund, der bliver hårdt ramt«, skriver han på twitter.

Vil koste staten milliarder

SF’s Carl Valentin takker statsministeren for at sætte sundhedskrisen over alt andet.

»Spændt på hvordan de borgerlige reagerer. I ugevis har jeg været udsat for spot og latterliggørelse for min bekymring over den voldsomme smittespredning«, skriver Carl Valentin på twitter.

Ifølge et ministersvar til ham vil det koste op mod tre milliarder kroner i erstatninger til minkaflerne.

»Såfremt alle danske minkbesætninger (cirka 1100) aflives som led i smittebekæmpelse, vil det koste staten 2,3-2,8 milliarder kroner i umiddelbare erstatninger til besætningerne for dyr og driftstab«, skriver fødevareminister Mogens Jensen i svaret.