Alle mink i Danmark skal aflives

Endnu en jysk minkavler er blevet afsløret i ulovlig pelsdyravl. Foto: Flickr

Myndighederne har fundet en ny mutation af virus i fem prøver fra minkfarme i Nordjylland. Mutationen er en potentiel trussel mod kommende vacciner. Derfor skal alle mink aflives.

Regeringen har besluttet at aflive alle mink i Danmark. Det oplyste statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde onsdag.

Det sker på baggrund af, at Statens Serum Institut ved foreløbige undersøgelser har fundet ny muteret coronavirus i mink, der kan påvirke effekten af en vaccine. 

– Vi står over for en af de største sundhedsmæssige kriser, som verden nogensinde har oplevet. Regeringen og jeg er smerteligt bevidste omkring, hvad det her betyder for alle de danske minkavlere, der står til at miste deres levebrød og for nogle; deres livsværk. Men det er det rigtige at gøre i en situation, hvor den vaccine, der lige nu er lyset for enden af en meget mørk tunnel, er i fare, siger fødevareminister Mogens Jensen. 

I midten af juni blev de første minkfarme i Nordjylland konstateret smittet med Covid-19, og virusset har siden bredt sig til 207 farme fordelt over Jylland, viser den seneste opgørelse pr. 4. november.

Ny mutation i prøver fra fem minkfarme

Statens Serum Institut har tidligere fundet forskellige mutationer af Covid-19 i de danske mink, som ikke påvirkede vacciners effekt, og på anbefaling af veterinær- og sundhedsmyndighederne besluttede regeringen den 1. oktober at slå alle smittede besætninger samt besætninger inden for en radius af 7,8 kilometer ned. 

Statens Serum Institut har nu fundet en ny mutation, som størstedelen af vaccinekandidaterne ikke beskytter optimalt imod, i prøver fra fem minkfarme i Nordjylland og prøver fra 12 personer. 

Samtidig udgør minkfarme et stort virusreservoir, der øger risikoen for flere nye virusmutationer.

Risiko for nye mutationen

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger: 

– Sundhedsmyndighederne vurderer, at minkavlen under den igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden – og for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner. Statens Serum Institut har fundet en mutation, hvor foreløbige undersøgelser tyder på, at mutationen kan påvirke effekten af aktuelle kandidater til en vaccine mod COVID-19.

Ifølge Heunicke er der ikke tegn på, at sygdomsforløbet er mere alvorligt for mennesker, der er smittet med varianten. Men et stort virusreservoir af mink øger risikoen for, at der igen opstår nye virusmutationer, som vaccinekandidaterne ikke giver optimal beskyttelse imod.

– Som situationen ser ud i Nordjylland lige nu, er vi desværre nødt til at se på en række lokale tiltag og restriktioner for at inddæmme smitten blandt borgerne i de berørte kommuner, siger sundhedsministeren.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet vil det koste staten 2,3-2,8 milliarder kroner i umiddelbare erstatninger til besætningerne for dyr og driftstab. Hertil kommer yderligere udgifter til rengøring og desinfektion mv. Den samlede regning kan løbe op i over fem milliarder kroner.