Afrikansk svinepest 375 km fra den danske grænse

Der er konstateret afrikansk svinepest i 11 europæiske lande. Senest i Brandenburg - 375 km fra den danske grænse. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Bare et enkelt tilfælde i Danmark vil betyde milliardtab. Fødevarestyrelsen opfordrer jægere, lastbilschauffører og landbrugsmedarbejdere til at være med til at mindske risikoen for, at afrikansk svinepest rammer Danmark.

LANDBRUG – Afrikansk svinepest ramte i sommer for første gang en tysk besætning med tamgrise i delstaten Brandenburg. Sygdommen har længe været tilstede i vildsvin i Østeuropa og findes nu bare 375 kilometer fra den danske grænse.

Dermed er truslen mod dyrevelfærden blandt danske grise og den danske milliardeksport af grisekød rykket nærmere, og det får nu Fødevarestyrelsen til at rette en appel til alle, der kan risikere at tage den alvorlige husdyrsygdom med til Danmark.

»Bare et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest på dansk grund vil medføre tab i milliardklassen på grund af udgifter til bekæmpelse af sygdommen og tabte eksportindtægter. Derfor går vi nu ud og minder både jægere, lastbilschauffører og landbruget om de råd og regler, der skal være med til at mindske risikoen for at sygdommen rammer Danmark«, forklarer Signe Balslev, der er dyrlæge og sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Konstateret i 11 lande i Europa

Ifølge de danske myndigheder findes afrikansk svinepest i øjeblikket 11 europæiske lande.

I Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien (Sardinien), Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tyskland og Ungarn er der konstateret afrikansk svinepest blandt vildsvin eller i svinebesætninger.

»Problemet er, at smitten kan gemme sig i både jord under støvlerne, på våben og andet materiel samt i fødevarer som f.eks. spegepølse eller røget kød«, forklarer Signe Balslev.

»Derfor er det helt afgørende, at jægerne sørger for at rengøre tøj, fodtøj og jagtudstyr, at chaufførerne sikrer, at lastbilerne bliver ordenligt rengjort, efter de har afleveret dyr i en besætning, og at håndværkere og landbrugsmedarbejdere, som kommer fra udlandet til danske svinefarme – ikke tager animalske fødevarer med til Danmark«, lyder det fra Fødevarestyrelsens sektionsleder.