Skjulte optagelse viser rystende forhold på stor minkfarm i Polen

Mørkelægningen af minkpakken er forståelig, for pelsningen af skatteyderne er skandaløs. Vel skal minkfarmerne have kompensation for en ekspropriation. Men de 18 milliarder ligner et holdkæft-bolche til den magtfulde landbrugssektor, til banker og kreditforeninger (som får al gæld betalt) og til partiet Venstre, som truer Mette Frederiksen med rigsretssag. Foto: Anima

En af verdens største minkfarme er kommet under voldsomt pres. Skjulte optagelser viser horrible forhold, bidskader og kannibalisme blandt dyrene på minkfarmen. De chokerende billeder er dog langt fra et enkeltstående tilfælde, siger dyreværnsorganisationen Anima.

MINK – Bidskader, kannibalisme, stereotyp adfærd og manglende pleje. Det er blot nogle af de problemer, som dokumenteres på nye skjulte optagelser fra en af verdens største minkfarme, som dyreværnsorganisationen Anima har offentliggjort.

Optagelserne stammer fra den største minkfarm i Polen, der ifølge Anima er ejet af de to brødre Wojciech Wójcik og Szczepan Wójcik, præsident for den polske pelsindustri. Det skønnes, at der lever omkring 500.000 mink på farmen. 

Billeder og film er optaget med skjult kamera af en dyreven og publiceret af den polske dyreværnsorganisation Otwarte Klatki – en partnerorganisation til den danske dyreværnsforening, Anima.

I to måneder arbejdede manden undercover på den polske minkfarm, hvor han dagligt dokumenterede forholdene.

Regeringsleder vil forbyde pelsavl

I to måneder arbejdede manden, der har optaget film og billeder undercover på den polske minkfarm, hvor han dagligt dokumenterede kanaibalisme, bidskader mm. Foto: Anima

Kun tre timer efter offentliggørelsen af de chokerende optagelser holdt Jarosław Kaczyński, lederen af det polske regeringsparti, Prawo i Sprawiedliwość, et pressemøde, hvor han annoncerede markante ændringer af dyreværnslovgivningen, herunder et forbud mod pelsavl.

»Når det gælder dyrebeskyttelse, har Polen brug for en helt ny juridisk orden (…) Vi forventer bred støtte her, fordi det ikke er et partipolitisk spørgsmål«, udtalte Kaczyński på pressemødet, fortæller Anima.

Langt fra et enkeltstående tilfælde

Udsigten til et polsk forbud er ifølge Joh Vinding, direktør for den danske dyreværnsforening, Anima, en god nyhed:

»I en tid, hvor europæiske pelsfarme bryster sig af pelsindustriens egen certificering ‘Welfur’, viser optagelserne fra en af verdens største minkfarme tydeligt, at minkavl er og bliver uforeneligt med basal dyrevelfærd. Derfor er det meget positivt, hvis Polen nu slutter sig til den voksende liste over lande, som forbyder pelsdyravl«, siger Joh Vinding, som er direktør hos dyreværnsorganisationen Anima.

Han er ikke overrasket over de horrible afsløringer, men mener tværtimod, at det er de uundgåelige konsekvenser af at holde vilde dyr som mink i små bure, hvor de ikke kan udfolde deres naturlige adfærd.

Stigende modstand mod minkavl i Europa

Inden for de seneste år har flere og flere lande i Europa valgt at indføre forbud mod pelsdyravl. Det er lande som tæller England, Østrig, Norge, Belgien, Luxembourg, Serbien, Slovakiet, Tjekkiet, Kroatien, Makedonien, Schweiz, Tyskland, Slovenien, Bosnien Herzegovina og senest Holland.

Også i modeindustrien breder der sig en stigende modstand mod pelsdyravl, hvor store etablerede modebrand som Versace, Chanel, Michael Kors og Prada har meldt ud, at de fremover vil være pelsfri.