Forside Økologi Regeringens manglende ambitioner sætter økologi-sektoren under pres

Regeringens manglende ambitioner sætter økologi-sektoren under pres

Salget af økologiske fødevarer tegner sig for en rekordstigning på godt 14 pct. i første halvår af 2020. Foto: Økologisk Landsforening

Regeringen har skruet ned for for økologien i udspillet til ny finanslov. Men Danmarks verdensmesterskab i økologi er under pres, hvis regeringen fjerner de økologiske ambitioner for næste år, advarer Økologisk Landsforening.

ØKOLOGI – Salget af økologiske fødevarer tegner sig for en rekordstigning på godt 14 pct. i første halvår af 2020. Det viser nye tilbagemeldinger fra detailhandlen. Men hvis økologien fortsat skal fejre nye triumfer i de kommende år, er politikerne nødt til at skrue op for de økologiske ambitioner i næste års finanslov, mener Økologisk Landsforening.

»Forbrugerne stemmer dagligt med indkøbskurven og demonstrerer, at de vælger økologiske varer for at bidrage til et mere ansvarligt og bæredygtigt forbrug. På de nye tilbagemeldinger fra detailhandlen kan vi se, at der er vækst inden for alle varekategorier. Men økologiens succes er understøttet af tydelige politiske prioriteringer, og de er helt væk i finanslovsforslaget for 2021, og dermed er regeringen ude af trit med, hvad det er for en dagsorden, danskerne ønsker sig, mener Henrik Hindborg, som er markedschef for detail i Økologisk Landsforening.

Den dagsorden har Danmark sat sig øverst på gennem mange år – ikke mindst på grund af det unikke samarbejde mellem skiftende regeringer, landbruget, virksomhederne og forbrugerne. På trods af, at regeringen under valgkampen præsenterede et forståelsespapir, der fortsat skulle styrke udviklingen af økologi i et sådant samarbejde, har den nu kastet håndklædet i ringen.

Politikerne skaber rammene for omstilling

»Vi forbliver ikke bare verdensmester og forbillede for hele verden. Det kræver vilje og dedikation fra politisk side, når det økologiske areal skal udvides, når der skal omstilles til økologi i offentlige køkkener og når vi skal skabe afsætningsfremme både hjemme og i udlandet. Det er nøgleområder, der bare skal fungere, og her har vi altså brug for, at politikerne bakker op om at skabe de nødvendige rammer for en bæredygtig omstilling,« lyder det fra Økologisk Landsforenings mangeårige markedschef Henrik Hindborg.

Når danskerne fylder flere økologiske varer i indkøbsvognen, kræver det, at landbruget og producenterne kan følge med efterspørgslen, så danske varer både fylder på hylderne i danske og udenlandske supermarkeder, understreger han.

Og netop udvidelsen af det økologisk landbrugsareal, indsatsen i forhold til eksport, forskning og omstilling i de offentlige køkkener, mangler helt i regeringens finanslovsudspil, selvom det var en del af det forståelsespapir, som regeringen fremlagde under valgkampen.

»Tilbagemeldingerne fra detailhandlen viser, at der er et stort dansk markedspotentiale i økologien, og at økologi er en fornuftig politisk investering, der kan være med til at forandre fremtidens fødevaresystem«, siger Henrik Hindborg.