Mere end hver femte vælger er i tvivl

Rekordmange vælgere er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds. Her er det et udsnit af valgplakaterne på Gl. Køge Landevej 15. oktober 2022. Foto: News Øresund - Johan Wessman - CC BY 3.0.

FOLKETINGSVALG – Folketingsvalget i 2019 viste, at der kan ske meget helt frem til valget. Dengang gik Venstre hele 3,5% frem på selve valgdagen. Dette skyldtes primært tvivlerne, der i stemmeboksen valgte at sætte krydset ved liste V.

I morgen, tirsdag den 1. november, er der valg til Folketinget. Du kan stemme fra klokken 8.00 om morgenen, og indtil valgstederne lukker klokken 20.00.

Men aldrig før har så mange vælgere været i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds. Mange nye partier er kommet, og der er nu 14 partier, der bejler til vælgernes gunst. Flere af dem er bygget op op enkeltpersoner, som tidligere har stået for en anden politik, men nu fører sig frem på helt andre synspunkter.

Mere end hver femte i tvivl

I Voxmeters seneste meningsmåling fra fredag (4 dage før valgdagen) var 22,1% af vælgerne i tvivl om, hvilket parti de vil stemme på. Ved valget i 2019 samme antal dage før valget var blot 15,9% i tvivl.

Mængden af tvivlere udgør cirka det samme antal vælgere, der i fredags havde beslutte sig for at stemme på SF, Radikale, Konservative og Nye Borgerlige tilsammen, oplyser Voxmeter.

Andelen af tvivlere betyder reelt, at intet er afgjort. Det er dermed vanskeligt for analyseinstitutterne at afgøre, hvor tvivlerne vælger at sætte deres kryds, når de står i stemmeboksen.

»Ikke mindst, fordi der er to store nye partier, Danmarksdemokraterne og Moderaterne, hvor vi har færre historiske data«, forklarer Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

Tvivlere satte kryds ved Venstre

Folketingsvalget i 2019 viste, at der kan ske meget helt frem til valget. Dengang gik Venstre hele 3,5% frem på selve valgdagen, og ifølge Voxmeter skyldtes det primært tvivlerne, der i stemmeboksen valgte at sætte krydset ved liste V.

»Den viden fik vi, da vi ringede til de vælgere, vi havde spurgt dagen før valget, og spurgte, hvad de endte med at gøre på selve valgdagen. Samtidigt viste det sig, at faktorer som godt sommervejr, stor selvtillid og tilslutning af unge vælgere var årsagerne til, at en større andel af Enhedslistens vælgere prioriterede andre gøremål end stemmeboksen«, fortæller Christian Stjer.