Quinoa er Moder Korn for indianerne i Andesbjergene

De kogte quinoafrø bliver sprøde, når de har været en tur i ovnen. Foto: Kirsten Skaarup

Quinoa er blevet udråbt som fremtidens proteinrige powerfood. Prøv Kirstens Skaarups spidkåls-lasagne med quinoa, svampe og pesto.

Af Kirsten Skaarup, madskribent og blogger

KØDFRI FREDAG – Quinoa er blevet enormt populært som næringsmiddel i den vestlige verden. Og med god grund, for skal vi redde klimaet, må vi stoppe med at opdrætte dyr, der kræver mange kilo planter for at producere proteiner til mennesker. Planter der kunne have mættet mange sulte munde.

Det lille proteinrige quinoafrø stammer fra en modstandsdygtig plante, der vokser på de næringsfattige og barske bjergsider i Andesbjergene i Sydamerika i op til 4000 meters højde. Frøene fra planten har været spist af inkaerne i hundredvis af år og været med til at danne grundlaget for de store indianerkulturer i Bolivia og Peru. Navnet quinoa betyder »moder korn« på de lokale indianeres sprog.

Smagte quinoa første gang i 1985

Jeg smagte quinoa første gang i 1985, da jeg rejste jorden rundt med rygsæk. På en af de små øer i Titikakasøen i Peru besøgte jeg en indfødt familie, der inviterede på grøntsagssuppe med quinoa. Det var en himmerigsmundfuld!

Quinoa blev introduceret i Danmark mange år senere af Jørn Ussing Larsen fra bageriet Aurion i Hjørring. Jørn sikrede de fattige bønder i området en aftale med en fair pris for deres frø, og vi fik til gengæld et velsmagende og optimalt næringsmiddel i Danmark.

Men det var ikke kun Danmark, der ville have det lækre og sunde frø. Succesen bredte sig til hele den vestlige verden, og bønderne i Sydamerika kunne dårligt følge med efterspørgslen. Og det var heller ikke klimavenligt at sende quinoaen over de lange afstande, så i dag dyrker vi selv quinoa i Danmark.

Faktisk er væksten næsten eksplosiv, og det er især landmænd på Lolland og Falster, der har kastet sig over den nøjsomme afgrøde, der trives fint, selv om der er langt fra Andesbjergenes højder til de flade sydhavsøer.

Quinoa forlanger at bliver dyrket økologisk

Om dyrkningen i Danmark siger Knud Bjerre, specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen:

»Det her er et godt eksempel på, at danske landmænd er klar til at afprøve nye afgrøder, når der viser sig et marked for det. Højværdiafgrøder, som eksempelvis quinoa, kan være med til at give landmanden en større indtjening end traditionelle afgrøder som hvede, raps og byg. Det er derfor rigtig positivt, at der er villighed til at tage udfordringen med nye afgrøder som quinoa op«.

En stor fordel ved quinoa er, set fra min stol, at planten dårligt tåler giftige sprøjtemidler. Det betyder, at quinoa »forlanger« at blive behandlet efter økologiske principper.

FAKTA: Derfor skal du spise quinoa

  • Quinoa indeholder alle de essentielle aminosyrer (proteinbyggesten), 11-13 g protein pr. 100 g
  • Quinoa er et godt alternativ til kød
  • Quinoa har et væsentligt højere proteinindhold end ris og andre korn
  • Quinoa har et højt indhold af bl.a. E-vitaminer, jern, magnesium, zink og kalk
  • Quiona har et højt indhold af umættede fedtsyrer som omega 3 og omega 9
  • Quinoa virker meget antioxidant i kroppen. Frøene indeholder især de to flavonoider, quercetin og kaempferol
  • Quinoa indeholder mange anti-inflammatoriske phyto-næringsstoffer
  • Quinoa har et højt fiberindhold.

Quinoa kan bruges i mange retter som supper, salater, tilbehør – eller de kan indgå i en hovedret som denne spidskåls-lasagne med svampe, pesto og quinoa.

Eksternt link til opskrift: Spidskåls-lasagne med svampe, pesto og sprød quinoa.